Veelgestelde vragen
De cursus is Engelstalig. Moet ik me hierop voorbereiden?
Over het algemeen leert de ervaring dat studenten weinig problemen ervaren met het Engels. De opleiding draait voor het grootste gedeelte om praktische vaardigheden. Daarnaast is Engels ook niet de moedertaal van de docenten, dit houdt in dat u niet beoordeeld wordt op grammatica en/of spelfouten. Wilt u zich toch graag in het Nederlands voorbereiden op de theorie, dan adviseren wij u een van de volgende Nederlandstalige boeken:
‘Oedeem en oedeemtherapie’ H.P.M. Verdonk | ISBN 9789031350575
‘Omgaan met lymfoedeem’ A. Harrewijn, P. Haspels en A. van Beek | ISBN 9789031350070
Moet ik iets meenemen naar de eerste les?
Er wordt geadviseerd een (hoes)laken, handdoek en talkpoeder mee te brengen.
Ben ik een erkend oedeemtherapeut na het afronden van de opleiding?
De opleiding is erkend en geautoriseerd door de NVFL (lidvereniging KNGF) en is geaccrediteerd bij het KRF NL en Keurmerk. Na het afronden van module 1 en 3 bent u een erkend oedeemfysiotherapeut en kunt u zich tevens inschrijven als lid van de NVFL.
Waar kan ik overnachten?
U heeft besloten zich in te schrijven voor de opleiding maar woont niet in de omgeving van Groningen. Waar kunt u overnachten? Bij verblijf in Groningen vind u tal van accommodaties in verschillende prijsklassen.
Hoeveel studiebelasting kan ik verwachten naast de lesuren?
In de avonduren wordt van de studenten verwacht dat ze de dagelijkse lessen tenminste 2 uur herhalen. Daarnaast zal in het weekend de theorie bestudeerd moeten worden.
Welke richtlijnen zijn van belang tijdens de opleiding?
– De Multidisciplinaire Evidence Based Richtlijn Lymfoedeem (2023)
– De Multidisciplinaire Evidence Based Richtlijn Lipoedeem (2014)
– Het KNGF Evidence Statement Borstkanker (2011)
– De KNGF richtlijn Oncologie (2022)
– International Lipoedema Association (ILA) consensus document (2020)
– International Lymphoedema Framework (ILF) best practice document (2006)
– ILF Compression Therapy Position Document (2012)
Ik ben masseur van beroep. Kan ik deze opleiding ook volgen?
Deze opleiding is uitsluitend bedoeld voor fysiotherapeuten. Het behandelen van patienten met oedeem is een beschermd beroep dat uitsluitend uitgevoerd mag worden door BIG geregistreerde fysiotherapeuten of huidtherapeuten. Er zijn wel andere opleidingen die lymfdrainage aanbieden voor masseurs zoals Zonnevlecht Opleidingen, maar de behandelindicaties liggen dan meer op het vlak van ontspanning e.d.
Op de site staat dat om aan module 3 deel te mogen delen, module 1 afgerond moet zijn. Is module 2 ook verplicht om te volgen? En raden jullie die module aan om te volgen?
Het is niet verplicht om module 2 te volgen, maar wel zeer aan te raden. De praktijk leert dat cursisten die module 2 niet gevolgd hebben, meer moeite hebben met module 3 en in enkele gevallen deze zelfs niet halen. De opleiding is praktisch en de vier extra dagen van module 2 zorgen voor extra herhaling en oefening van de geleerde stof. Daarnaast worden speciale technieken aangeleerd die in module 1 niet aan bod komen. Kortom, geen verplichting maar wel een sterke aanrader!
Waar kan ik mijn compressiematerialen bestellen?
Er zijn verschillende bedrijven in Nederland waar je compressiematerialen kunt bestellen. Zowel zwachtels, compressiehulpmiddelen zoals pads, klittenbandzwachtels of compressiebroeken en Therapeutisch Elastische Kousen. Je kunt daarnaast zwachtels bij een lokale apotheek bestellen (of de patient laten regelen), maar je kunt het ook bij deze gespecialiseerde bedrijven doen. Er zijn drie bedrijven die wij aanraden: Declacare, HHC en FysioTEK. Voor het gemak hebben we een overzicht gemaakt van de verschillen tussen deze bedrijven.